[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”3140″ img_size=”full”][vc_custom_heading text=”Advies” google_fonts=”font_family:Open%20Sans%3A300%2C300italic%2Cregular%2Citalic%2C600%2C600italic%2C700%2C700italic%2C800%2C800italic|font_style:600%20bold%20regular%3A600%3Anormal”][vc_separator style=”simple”][vc_empty_space height=”35px”][vc_column_text]Heeft u klachten, maar wilt u niet gelijk naar de huisarts?
Bekijk hieronder onze veel voorkomende klachten.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”10px”][vc_tta_tour style=”modern” active_section=”99″ no_fill_content_area=”true”][vc_tta_section title=”RS-virus” tab_id=”rs-virus”][vc_single_image image=”3754″ img_size=”medium”][vc_custom_heading text=”RS-virus” google_fonts=”font_family:Montserrat%3Aregular%2C700|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]Het RS (respiratoir syncytieel)-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. RS-virus is een afkorting voor respiratoir syncytieel virus. Bijna alle kinderen krijgen in het eerste levensjaar een infectie met dit virus. Het virus komt met name in de winter voor.

Wat is een RS (respiratoir syncytieel)-virusinfectie?

Een RS-virusinfectie is een luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door het respiratoir syncytieel virus. Het virus veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby’s die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen (bronchiolitis) of een longonsteking. Te vroeg geboren kinderen of kinderen met een aangeboren hartafwijking of het syndroom van Down, hebben een verhoogd risico op een ernstiger ziektebeloop. Sterfte door RS-virus bij kinderen komt in Nederland nauwelijks voor.

Bij ouderen met een zwakke gezondheid is RS-virus een vaak voorkomende oorzaak van luchtweginfecties. Dit veroorzaakt soms uitbraken in verzorgings- en verpleeghuizen.

Er zijn twee typen van RS-virus: RSV (Respiratoir Syncytieel Virus)-A en RSV-B. Deze typen kunnen gelijktijdig pop over to this web-sitemy responsecheck this link right here now onder de bevolking voorkomen en veroorzaken precies dezelfde ziekte. Bepaalde langetermijneffecten, zoals piepende ademhaling en astma, kunnen het gevolg zijn van RS-virus.

Download hier onze PDF met meer informatie over RS-virus[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Hoesten” tab_id=”hoesten”][vc_single_image image=”3115″ img_size=”medium”][vc_custom_heading text=”Hoesten” google_fonts=”font_family:Montserrat%3Aregular%2C700|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]

Wat kunt u er zelf aan doen?

Zorg voor schone lucht in uw woon- en werkomgeving en vermijd slecht geventileerde of rokerige ruimtes. Vastzittend slijm kan een vervelend gevoel geven. Stomen met heet water kan ervoor zorgen dat het los komt. Doe in het water geen menthol, eucalyptus of kamille; dat kan juist prikkelend werken. Iets warms drinken helpt soms ook om het slijm los te maken.

Bij een pijnlijke of schrale keel kunnen huismiddeltjes soms helpen.
Bijvoorbeeld een eetlepel honing in de mond laten smelten, iets warms drinken of op een dropje zuigen. De meeste middelen die u bij de drogist of apotheek kunt kopen, werken niet beter dan dit soort huismiddeltjes.

Hoesten gaat vaak samen met verkoudheid. In dat geval is het goed om uw neus open te houden door te druppelen met zout water. Eén theelepel zout in een limonadeglas lauw water is de goede verhouding. Druppel zo vaak als nodig is om uw neus open te houden.
Bij kriebelhoest geeft een lepel honing of een dropje wel eens verlichting. Bij sommige mensen helpen drankjes die hoestprikkels tegengaan; deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Als er veel slijm in uw luchtwegen zit, kunt u het hoesten beter niet onderdrukken met dergelijke drankjes, want dat houdt de natuurlijke schoonmaak van de luchtwegen tegen.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met uw huisarts:

 • Als u langer dan twee weken hoest
 • Als u benauwd bent of piepend ademt
 • Als u bloederig slijm ophoest
 • Als u naast het hoesten langer dan drie dagen koorts heeft (meer dan 38°)

 

Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Hoofdpijn” tab_id=”hoofdpijn”][vc_single_image image=”3116″ img_size=”medium”][vc_custom_heading text=”Hoofdpijn” google_fonts=”font_family:Montserrat%3Aregular%2C700|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]

Wat is het?

Bijna iedereen heeft weleens hoofdpijn. Soms duurt het heel kort, maar er zijn ook mensen die bijna voortdurend hoofdpijn hebben. Er zijn veel soorten hoofdpijn. De twee meest voorkomende soorten zijn spanningshoofdpijn en migraine.

We hebben het hier voornamelijk over deze twee soorten hoofdpijn. Spanningshoofdpijn geeft meestal een gevoel alsof er een strakke band om het (voor-)hoofd zit. Het begint geleidelijk en gaat ook geleidelijk weer weg. Het kan heel kort duren, maar ook dagen of soms weken, aanhouden. Nek en schouders zijn vaak ook pijnlijk en gespannen. Migraine is een matige of heftige, bonzende hoofdpijn die altijd samengaat met misselijkheid of braken.

De pijn zit meestal maar aan één kant van het hoofd. Vaak kondigt een migraine-aanval zich kort van tevoren aan. U ziet dan bijvoorbeeld schitteringen of bepaalde lichtfiguren. Sommige mensen ruiken typische geuren vlak voor een aanval. Tijdens de aanval worden licht en geluid dikwijls slecht verdragen.
Een migraine-aanval duurt niet bij iedereen even lang: het varieert van een halve dag tot twee dagen. Het is moeilijk om een advies te geven dat voor alle soorten hoofdpijn geldt.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Frisse lucht, een goede nachtrust en voldoende ontspanning zijn altijd van belang. Verder is het belangrijk te achterhalen wat bij u de hoofdpijn uitlokt. De beste manier om daarachter te komen, is het bijhouden van een hoofdpijndagboek. Daarin schrijft u elke dag op wat u gedaan heeft, wat u gegeten heeft, wanneer de hoofdpijn opkwam en hoe erg de hoofdpijn was. U kunt dit doen door een cijfer van 0 tot 10 te geven, waarbij de 10 de ergste hoofdpijn is. Op deze manier kunt u achterhalen of bij u koffie, roken, lang in één houding werken of iets anders de hoofdpijn uitlokt. Let bij spanningshoofdpijn op uw (werk)houding en probeer deze zo nodig te veranderen.

Soms helpt het als u bijvoorbeeld niet meer schuin naar uw computerscherm hoeft te kijken of wanneer u uw stoelzitting hoger of lager zet.

Warmte in de nek kan verlichting geven, evenals ontspanningsoefeningen, rust of juist een stevige lichamelijke inspanning. Een eind fietsen of wandelen helpt wel eens beter dan een pijnstiller. Bij migraine en spanningshoofdpijn zijn ontspanning en een goede nachtrust net zo belangrijk als medicijnen.

Voor alle soorten hoofdpijn kunt u een pijnstiller gebruiken. Maar doe dit niet te veel. Door regelmatig gebruik van pijnstillers kunt u juist weer hoofdpijn krijgen.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met uw huisarts:

 • Als de hoofdpijn ondanks genomen maatregelen niet verdwijnt;
 • Als u een zware hoofdpijn krijgt die u niet eerder heeft gehad;
 • Als u zonder aanleiding een snel opkomende, heftige hoofdpijn krijg, waarbij u zich erg ziek voelt;
 • Als u heftige hoofdpijn krijgt na een ongeval;
 • Als u informatie over het hoofdpijndagboek wilt of als u uw dagboek wilt bespreken

 

Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan eerst met uw huisarts.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Keelpijn” tab_id=”keelpijn”][vc_single_image image=”3117″ img_size=”medium”][vc_custom_heading text=”Keelpijn” google_fonts=”font_family:Montserrat%3Aregular%2C700|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]

Wat is het?

Iedereen heeft weleens keelpijn. Soms heeft u alleen maar een vervelend gevoel, maar het kan ook zijn dat u moeilijk kunt slikken of praten. Vaak gaat keelpijn samen met verkoudheid. Bij een ontsteking ziet het achter in uw keel meestal flink rood. Soms zijn er witachtige plekken of dik wit slijm te zien. De klieren in uw hals kunnen opgezet en gevoelig zijn. U kunt bij keelpijn ook koorts krijgen.

Wat kunt u er zelf aan doen?

 • Koud drinken of een waterijsje willen de pijn weleens verzachten. Ook zuigen op een dropje kan de pijn verlichten. Speciale zuigtabletten zijn niet nodig drop werkt net zo goed.
 • Gorgelen met kamillethee of zout water smaakt niet zo lekker, maar sommige mensen vinden er wel baat bij. U krijgt een juiste zoutoplossing als u in een glas warm water één theelepeltje zout oplost.  Gorgeldranken uit de winkel werken niet beter, maar sommige mensen vinden ze minder vies smaken.
 • Gun uzelf rust als u voelt dat u dat nodig heeft. Zeker als u koorts heeft en u zich niet lekker voelt. U doet er goed aan om vooral uw stem rust te geven. Dat wil zeggen: praat zo min mogelijk.
 • Als de pijn erg hinderlijk is, kan een pijnstiller helpen. Voorbeelden van pijnstillers zijn: paracetamol, ibuprofen, diclofenac of naproxen.

 

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met uw huisarts:

 • Als u na drie dagen nog steeds koorts heeft
 • Als drinken of slikken niet meer gaat
 • Als de keelpijn samengaat met huiduitslag in uw gezicht en op uw romp
 • Als de keelpijn langer dan zeven dagen aanhoudt
 • Als u steeds zieker wordt

 

Bij kinderen is het nodig dat u direct contact opneemt met uw huisarts:

 • Als uw kind een erge zieke indruk maakt
 • Als uw kind het benauwd heeft
 • Als uw kind het speeksel niet kan wegslikken

[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Koorts bij kinderen” tab_id=”koorts-bij-kinderen”][vc_single_image image=”3118″ img_size=”medium”][vc_custom_heading text=”Koorts bij kinderen” google_fonts=”font_family:Montserrat%3Aregular%2C700|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]

Wat is het?

Kinderen krijgen vaker en gemakkelijker koorts dan volwassenen. Er zijn nu eenmaal veel kinderziekten en andere infecties, waarop het kind met koorts reageert. Ouders zijn vaak erg ongerust als hun kind (hoge) koorts heeft.

We spreken van koorts als de lichaamstemperatuur hoger is dan 38°. Het beste kunt u de temperatuur via de anus (het poepgaatje) meten. Het is voldoende om eenmaal per dag de temperatuur te meten.

Het is niet noodzakelijk de temperatuur te verlagen met medicijnen. U kunt wel andere maatregelen nemen als uw kind koorts heeft.

 • Geef uw kind extra te drinken. Een waterijsje kan verkoeling geven kinderen met koorts hebben meestal geen zin om te eten. Dat is niet erg, dwing het kind niet te eten.
 • Een kind met koorts hoeft niet in bed te blijven, maar zorg er wel voor dat genoeg rust krijgt. Meestal zoekt het kind zelf wel een plekje op waar het graag is. Het kind hoeft ook niet per se binnen te blijven
 • Zorg dat de ruimte waar uw kind is, niet te warm is. Leg uw kind niet onder veel dekens of een dik dekbed. Een lakentje is voldoende, want uw kind moet de lichaamswarmte kwijt kunnen. Als uw kind het koud heeft of rilt, dek het dan tijdelijk extra toe.
 • Uw kind kan het beste dunne kleding dragen die losjes om het lichaam zit. Zo kan het kind de lichaamswarmte het beste kwijt.
 • Een ziek kind heeft behoeft aan een veilige, vertrouwde omgeving. Geef uw kind wat extra aandacht als het daarom vraagt; doe bijvoorbeeld een spelletje of lees wat voor.
 • Kinderen die ouder zijn dan drie maanden, mogen paracetamol hebben als ze zich erg ziek voelen of als ze pijn hebben. Vraag bij de apotheek of drogist naar de juiste dosering. Als paracetamol niet helpt zegt dat niets over de ernst van het ziek zijn.

Wanneer naar de huisarts?

Neem direct contact op met uw huisarts als een kind met koorts:

 • Zieker wordt en gaat overgeven
 • Zieker wordt en ook nog diarree krijgt
 • Zieker wordt en veel minder drinkt dan normaal
 • Kreunt of huilt en niet te troosten is

Ook als uw kind langer dan drie dagen koorts heeft, kunt u het beste even contact opnemen met uw huisarts. Dit geldt ook voor een kind dat na een aantal koortsvrije dagen opnieuw hoge koorts krijgt.

Is uw kind jonger dan drie maanden, bel dan op de eerste koortsdag. Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Lage rugpijn” tab_id=”lage-rugpijn”][vc_single_image image=”3092″ img_size=”medium”][vc_custom_heading text=”Lage rugpijn” google_fonts=”font_family:Montserrat%3Aregular%2C700|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]

Wat is het?

Lage rugpijn wordt ook wel ‘spit’ genoemd. Het komt veel voor. Sommige mensen krijgen het maar één keer, bij anderen komt het geregeld terug. De pijn zit in de onder rug. In het gebied tussen de onderste ribben en de billen. Vooral bewegen kan flink pijn doen. Van een stoel opstaan of uit bed komen, is een hele toer. Mensen met lage rugpijn bewegen hun rug zo min mogelijk. Soms kunnen ze hun rug niet eens bewegen.

Hoe kunt u het voorkomen?

Er is altijd kans dat lage rugpijn terugkomt, maar als u de volgende adviezen opvolgt, loopt u minder risico.

 • Let op een goede houding. Loop en zit zoveel mogelijk rechtop. Neem een (hoge) stoel die uw rug steunt en waarop u recht zit. Ook wisselen van houding is van belang; de hele dag op dezelfde manier zitten of staan, geeft eerder problemen.
 • Zorg voor een goede conditie. Regelmatig wandelen, zwemmen of fietsen is heel goed om uw rug in vorm te houden. Bij een goede conditie hoort ook ontspanning; stress zorgt vaak voor een gespannen houding en dit vergroot de kans op rugpijn.
 • Let op uw rug als u tilt. Dat wil zeggen buig niet uw rug, maar zak door uw knieën als u iets optilt.

Wat kunt u er zelf aan doen?

 • Beweging zorgt ervoor dat u eerder van uw klachten af bent. Iemand met lage rugpijn moet in beweging blijven, ondanks de pijn. De pijn is geen teken dat er iets beschadigd is.
 • Doe het wel rustig aan: wandelen, fietsen en zwemmen zijn goede activiteiten. Als de pijn minder wordt, kunt u uw bewegingen langzaam uitbreiden. Lang achter elkaar in dezelfde houding staan of zitten kunt u beter vermijden.
 • Snel bukken of zwaar tillen is slecht bij lage rugpijn. Sjouwen met een zware boodschappentas of uw kind optillen, kunt u dus beter aan iemand anders overlaten.
 • Draaien met de onderrug kunt u ook beter vermijden. Raap niet zittend iets van de grond op dat achter u ligt, maar sta op en buig door uw knieën. Opstaan uit bed doet u als volgt: eerst op uw zij rollen, liggend de benen over de rand slaan en dan uzelf met uw armen zijwaarts omhoog drukken.
 • Warmte kan de lage rugpijn verzachten; neem bijvoorbeeld een warme douche of gebruik een infrarood-lamp.
 • Bedrust is meestal niet nodig, maar soms kan het niet anders. Blijf niet langer dan twee dagen in bed, anders wordt uw rug stijf. Om uw rug te helpen ontspannen, kunt u kussens onder uw knieën leggen.
 • Pijnstillers kunnen helpen. Ze verminderen de pijn, waardoor u zich weer gemakkelijker en soepeler kunt bewegen. Gebruik bij voorkeur paracetamol. Als dat niet helpt, kunt u diclofenac, ibuprofen of naproxen proberen.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met uw huisarts:

 • Als de pijn, ondanks het opvolgen van de adviezen, ondraaglijk is
 • Als de pijn uitstraalt naar uw been en tot onder uw knie voelbaar is
 • Als u lage rugpijn heeft en daarbij een tintelend, branderig of doof gevoel in één van uw voeten of benen heeft
 • Als u lage rugpijn heeft en daarbij in één been minder kracht heeft
 • Als u lage rugpijn heeft en u krijgt problemen met plassen
 • Als er na twee weken nog steeds geen verbetering is opgetreden

[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Maagpijn” tab_id=”maagpijn”][vc_single_image image=”3093″ img_size=”medium”][vc_custom_heading text=”Maagklachten” google_fonts=”font_family:Montserrat%3Aregular%2C700|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]

Wat is het?

Brandend maagzuur, pijn boven in de buik, veel moeten boeren en een opgeblazen gevoel zijn maagklachten. De klachten komen vaak tegelijk voor. Brandend maagzuur wordt veroorzaakt door het omhoog komen van de maaginhoud. Dat kan pijn achter het borstbeen en misselijkheid geven.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Bij sommige mensen met maagklachten helpen de volgende adviezen:

 • Eet niet haastig maar neem de tijd en kauw uw voedsel goed.
 • Eet niet te vet en neem kleine porties. U kunt beter zes kleine maaltijden per dag nemen dan drie grote. Als u geen maagklachten meer heeft, kunt u uitproberen waar u wel en geen last van krijgt.
 • ’s Avonds laat eten geeft vaak klachten. Eet de laatste 3 uur voor u naar bed gaat niet meer.
 • Veel mensen verdragen bepaald voedsel slecht. Niet elke maag reageert hetzelfde
 • Koffie, sterke thee, alcohol en frisdrank met prik kunt u beter niet nemen.
 • U kunt beter stoppen met roken.
 • Spanningen zijn vaak moeilijk aan te pakken. Praten over uw problemen kan helpen om spanningen te verminderen.
 • De drogist of apotheker verkoopt middelen tegen brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel.
 • Als u vooral ’s nachts last heeft van brandend maagzuur of maagpijn, dan kunt u het hoofdeinde van uw bed tien centimeter omhoog zetten. Het maagzuur gaat dan niet zo gemakkelijk naar de slokdarm.
 • Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor hart en bloedvaten, het stimuleert ook de maag en de stoelgang.

Wanneer naar de huisarts?

Neem direct contact op met uw huisarts:

 • Als u maagklachten heeft en plotseling heftige pijn bovenin de buik of achter het borstbeen krijgt
 • Als u bloed overgeeft
 • Als uw ontlasting gitzwart is

 

Neem contact op met uw huisarts:

 • Als u gedurende enkele weken elke dag maagklachten heeft
 • Als de pijn of het branderige gevoel steeds erger wordt
 • Als het eten moeilijk zakt
 • Als u dagelijks zelf aangeschafte maagmedicijnen nodig heeft

 

Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Slaapproblemen” tab_id=”slaapproblemen”][vc_single_image image=”3094″ img_size=”medium”][vc_custom_heading text=”Slaapproblemen” google_fonts=”font_family:Montserrat%3Aregular%2C700|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]

Wat is het?

Mensen slapen niet allemaal evenveel: de één heeft tien uur slaap nodig, de ander is na zes uur uitgerust. Bijna iedereen slaapt wel eens moeilijk in. Sommige mensen worden tussendoor of ’s morgens te vroeg wakker. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen die denken dat ze geen oog dichtdoen, toch een paar uur slapen.

Een uur wakker liggen duurt voor het gevoel vaak de halve nacht. Sommige mensen vinden het vervelend om wakker te liggen, anderen hindert het niet. Medisch gezien spreken we pas van een slaapprobleem als iemand langdurig slecht slaapt en zich overdag moe, prikkelbaar of slaperig gaat voelen. Dagelijkse bezigheden lukken dan niet goed en concentreren is moeilijk.

Wat  kunt u er zelf aan doen?

U kunt verschillende maatregelen nemen om beter te slapen. De beste resultaten kunt u verwachten als u onderstaande tips een paar weken in praktijk brengt:

 • Blijf overdag wakker. Ga iets doen als u dreigt in te dutten.
 • Het kan helpen ’s avonds niet te veel te eten. Ook kunt u beter de laatste drie uur dat u op bent, niets meer eten. Sommige mensen slapen beter als ze ’s avonds geen koffie drinken. Cafeïnevrije koffie kan geen kwaad.
 • Pas op met alcohol. Sommige mensen slapen gemakkelijk in met ‘een slaapmutsje’, maar door alcohol kunt u tussendoor wakker worden. Alcohol zorgt er bovendien voor dat u minder diep slaapt en dus niet zo goed uitrust.
 • Sta op als slapen niet lukt en ga iets doen dat afleidt en ontspant, bijvoorbeeld naar rustige muziek luisteren.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met uw huisarts:

 • Als uw slaapproblemen komen door lichamelijke klachten
 • Als u al wekenlang slecht slaapt en de adviezen niet helpen
 • Als slecht slapen uw functioneren overdag verstoort
 • Als u informatie wilt over een slaapcursus
 • Als u slaappillen gebruikt en daarmee wilt stoppen, de huisarts kan u daarbij begeleiden

 

Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts

De huisarts zal slaapmiddelen over het algemeen afraden, omdat ze weinig voordelen en veel nadelen hebben. Slaapmiddelen verlengen uw slaap weinig.

Het lichaam went er snel aan en het bedoelde effect, goed slapen, verdwijnt binnen een paar weken.
U kunt aan slaapmiddelen verslaafd raken en stoppen is dan moeilijk. Een bijwerking van slaappillen is sufheid overdag.[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Verkouden” tab_id=”verkouden”][vc_single_image image=”3096″ img_size=”medium”][vc_custom_heading text=”Verkouden” google_fonts=”font_family:Montserrat%3Aregular%2C700|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]

Wat is het?

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus- keelholte. Ook het slijmvlies in de kaakholten kan ontstoken zijn. Het slijmvlies produceert altijd een beetje vocht en slijm, maar als het ontstoken is, zwelt het slijmvlies op en dan vormt het extra slijm.

Wat  kunt u er zelf aan doen?

 • Als u verkouden bent, zijn de slijmvliezen in de neus- en keelholte geïrriteerd, Door sigarettenrook wordt de irritatie erger. Dit vertraagt genezing. Stoppen dus met roken
 • Het geeft soms verlichting om een verstopte neus te druppelen met zoutwater. Voor de juiste dosering lost u een theelepel zout op in een limonadeglas lauw water. Druppel vier tot zes maal per dag. Bij de drogist of apotheek kunt u deze druppels ook kant-en-klaar kopen.
 • Eventueel kunt u bij de drogist of apotheek neusspray of neusdruppels kopen die het slijmvlies dunner maken (xylometazoline), waardoor u gemakkelijker ademt. Deze spray en druppels mag u drie maal per dag gedurende maximaal één week gebruiken.

Wanneer naar de huisarts?

Neem contact op met uw huisarts:

 • Als u verkouden bent en langer dan drie dagen koorts (meer dan 38°) heeft
 • Als u benauwd bent of piepend ademt
 • Als uw baby verkouden is en slecht drinkt
 • Als uw verkouden baby suf is

 

Wanneer er andere verschijnselen zijn waarover u zich zorgen maakt, overleg dan met uw huisarts[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Blaasontsteking” tab_id=”Blaasontsteking”][vc_single_image image=”3371″ img_size=”medium”][vc_custom_heading text=”Blaasontsteking” google_fonts=”font_family:Montserrat%3Aregular%2C700|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]Tips: hoe voorkom ik een BLAASONTSTEKING?

– Plas niet ophouden
– Plas de blaas goed leeg
– Plassen na de seks
– Plassen voor het slapen gaan
– Neem de tijd om te plassen
– Draag katoenen ondergoed
– Draag comfortabel, niet strak zittende kleding
– Eet gezond
– Veel ( water ) drinken
– Cranberryproducten helpen soms een blaasontsteking te voorkomen
– Zorg voor een goede hygiëne
– Gebruik geen zeep
– Reinig het onderlichaam van voren naar achteren[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Hooikoorts” tab_id=”Hooikoorts”][vc_single_image image=”3441″ img_size=”medium”][vc_custom_heading text=”Hooikoorts” google_fonts=”font_family:Montserrat%3Aregular%2C700|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]In het kort

 • Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen.
 • De klachten zijn:
  • Uw neus kan jeuken, waardoor u veel niest.
  • U heeft een verstopte neus of een ‘loopneus’.
  • Uw ogen jeuken, tranen of voelen branderig aan.
  • Uw keel kan droog en branderig zijn, waarbij u moet hoesten.
 • Hooikoorts is vervelend, maar het kan geen kwaad.
 • Tegen de klachten kunt u een neusspray of tabletten met antihistaminica gebruiken.

Voor meer informatie klik hier[/vc_column_text][/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Zonneallergie” tab_id=”Zonneallergie”][vc_single_image image=”3443″ img_size=”medium”][vc_custom_heading text=”Zonneallergie” google_fonts=”font_family:Montserrat%3Aregular%2C700|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]In het kort

 • Bij zonneallergie krijgt u rode, jeukende blaasjes, bultjes of vlekjes.
 • Ze zitten alleen op de huid waar zonlicht op gekomen is.
 • Als ze alleen op de oren zitten, heet het lente-oren.
 • De vlekjes gaan vanzelf weg, meestal binnen een paar dagen.
 • Uw huisarts kan tegen de jeuk een gel, crème of tablet voorschrijven.
 • Als u verstandig zont, kunt u zonneallergie voorkómen.
  • Laat uw huid aan het zonlicht wennen. Begin bijvoorbeeld met 20 minuten in de zon en daarna steeds iets langer.
  • Gebruik zonnebrandcrème met minimaal factor 30.

Voor meer informatie klik hier[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_tour][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator style=”simple”][vc_widget_sidebar title=”MEER INFORMATIE” sidebar_id=”default-sidebar”][/vc_column][/vc_row]