Gezondheidsinformatie

Medisch dossier thuis inzien

Uw medische gegevens thuis bekijken. Hoe doet u dat?

Bent u bij de huisarts geweest? Uw huisarts zet uw medische gegevens in zijn computer in uw medische dossier.

Bijvoorbeeld:

• het advies van de huisarts
• de uitslagen van onderzoek
• de lijst met uw medicijnen

U kunt uw medische gegevens daarna online lezen op uw eigen telefoon of computer. Dat kan nadat u veilig inlogt. U heeft dan meer informatie om samen met ons te praten over uw gezondheid en om een keuze te maken over uw behandeling.

Wilt u de gegevens over uw gezondheid bekijken op internet? U kunt inloggen op www.huisarts-comsa.uwzorgonline.nl  Heeft u hulp nodig bij het aanmelden? Neem dan contact op met de assistente.

Donorwet 1 juli 2020

Per 1 julie 2020 is er en een nieuwe donorwet.
Zie voor meer informatie: www.donorregister.nl of www.hoewerktorgaandonatie.nl

Medicijnen mee op reis

Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en zijn daardoor streng verboden in het buitenland. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde slaapmiddelen en pijnstillers. Regel op tijd een medische verklaring, zodat je geen problemen krijgt bij de douane.

De Opiumwet bevat een lijst van soft- en harddrugs die je niet in je bezit mag hebben. Ook in veel medicijnen zitten stoffen die onder de Opiumwet vallen, zoals in sterke pijnstillers, rustgevende middelen, ADHD-medicatie en medicinale cannabis. Medisch gebruik is toegestaan, maar als je zulke medicijnen mee wilt nemen naar het buitenland, heb je een officiële verklaring van je arts nodig dat je ze op doktersvoorschrift gebruikt. Met zo’n verklaring toon je aan dat je de medicatie voor eigen gebruik meeneemt.

Kijk voor meer informatie op de volgende link:

www.rijksoverheid.nl

Twijfel je, vraag dan bij de huisarts of apotheek na of de medicijnen die jij of je kinderen gebruiken onder de Opiumwet vallen.

 

Medische verklaringen

Ga je op reis en wil je medicijnen meenemen die onder de Opiumwet vallen? Dan heb je een officiële verklaring nodig van je arts die vervolgens gelegaliseerd wordt door het CAK, de instantie die verantwoordelijk is voor opiumontheffingen.

Er zijn twee verschillende verklaringen: een Schengenverklaring voor reizen binnen het Schengengebied en een Engelstalige verklaring voor reizen buiten het Schengengebied. De verwerkingstijd van de formulieren is circa vier weken, dus vraag op tijd een van deze verklaringen aan.

Schengenlanden

Tot het Schengengebied behoren België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.
Ga je naar een van deze landen en neem je medicatie mee die onder de Opiumwet valt, dan heb je een Schengenverklaring nodig.

Download het formulier op www.hetcak.nl en vul het volledig in, vergeet de stempel en handtekening van je arts niet. Stuur het formulier per post of digitaal naar het CAK. Met één Schengenverklaring mag je één medicijn meenemen en maximaal vier landen bezoeken. Houd rekening met een verwerkingstijd van vier weken. De verklaring is dertig dagen geldig. Duurt je reis langer dan moet je meerdere verklaringen aanvragen.

Overige landen
Ga je naar een land dat niet tot het Schengengebied behoort? Dan heb je een medische verklaring nodig van je arts. Deze moet in het Engels en in briefvorm opgesteld zijn. Hier vind je een voorbeeld waarin je arts de benodigde gegevens kan invullen. Een Engelstalige medische verklaring is één jaar geldig als je medicatie en dosis hetzelfde blijven. Verandert je medicatie of de dosering, dan heb je een nieuwe verklaring nodig.

Afhankelijk van het land waar je naartoe reist, moet je verklaring in sommige gevallen nog gelegaliseerd worden door de ambassade en het Ministerie van Buitenlandse zaken. Voor bepaalde landen zijn aanvullende documenten nodig of is de procedure anders. Op de website van het CAK kun je per land opzoeken welke stappen je precies moet doorlopen.

Andere medicijnen meenemen

Medicijnen die niet onder de Opiumwet vallen, mag je gewoon meenemen op reis. Neem ze mee in de originele verpakkingen waar de sticker van de apotheek met je naam en de dosering nog op zit.
Het is handig om bij je huisarts of apotheek een medicijnen paspoort (ook wel geneesmiddelen paspoort genoemd) aan te vragen. Hierin staat welke medicijnen je gebruikt en wat de internationaal gebruikte stofnamen zijn. Mocht je medicatie kwijtraken, dan kan een arts je de juiste vervanging voorschrijven. Zo’n medicijnen paspoort is handig, maar geen officieel reisdocument. Het is niet voldoende om medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee te mogen nemen, daarvoor is een officiële verklaring nodig.

Bewaar medicijnen in je handbagage als je met het vliegtuig reist, want in het ruim kan het erg koud worden en kunnen medicijnen onbruikbaar raken. Bovendien heb je ze dan altijd bij de hand, ook als je koffer zoek raakt.

Patiëntendossier

Om de communicatie tussen de praktijk en onze patiënten zo goed mogelijk te laten verlopen vragen wij u vriendelijk o.v.v. uw geboortedatum uw juiste adres, telefoonnummer en e-mailadres aan de assistente door te geven.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. De ziekte van Lyme kun je via de beet van een besmette teek oplopen. Zie dit PDF-document RIVM Lyme voor meer informatie over de ziekte van Lyme of kijk op de website van het RIVM

Medisch dossier inzien

Wilt u uw medisch dossier inzien? Dan kunt u daarvoor een verzoek doen bij uw huisartsenpraktijk. U krijgt alleen de gegevens te zien die over uzelf gaan, zoals röntgenfoto’s en operatieverslagen. De gegevens worden niet meer geprint meegegeven. Desgewenst kunt u de gegevens op een USB-stick laten zetten door de assistente..
Voor inzage in uw dossier dient u vooraf een afspraak met de assistente te maken en moet u zich tijdens uw bezoek te kunnen legitimeren.
In de loop van 2020 kunt u uw medisch dossier ook online inzien. Hierover volgt binnenkort meer informatie op deze website.